Kliniek voor gespecialiseerde tandheelkunde, Tandheelkundig implantaat & Tandheelkundige prothese

TANDHEELKUNDIGE IMPLANTATEN

Verzorging van de tandiimplantaten 

Hoe uw tandimplantaten onderhouden ?

Een goede mondhygiëne is van primordiaal belang voor de levensduur van de tandimplantaten en prothesen.

Het is noodzakelijk om regelmatig op controle te komen in onze kliniek zodat de behandeling goed opgevolgd kan worden.

Tips voor een gezond en proper gebit :
 

Goed en juist poetsen

Om tanden of kronen op een implantaat efficiënt te reinigen maak je altijd een beweging vertrekkende van het tandvlees naar de tand (nooit omgekeerd). Zorg er voor dat de binnen- en de buitenkant van de tand goed gepoetst wordt.

Het is aan te raden de tanden 3 keer per dag te poetsen (na elke maaltijd) gedurende 3 minuten met een zachte tandenborstel.

Het gebruik van een rager of een floss-draad

Om de ruimte tussen je tanden schoon te houden kan je best een rager of een floss-draad gebruiken omdat een gewone tandenborstel deze niet goed kan bereiken. Het is aan te raden dit één keer per dag te doen.

Het gebruik van een hydropulsor

Voor een perfecte reiniging, kan je met een hydropulsor een waterstraal tussen je tanden, kronen op implantaat of op je tandvlees spuiten.


 

Tien postoperatieve aanbevelingen

Eventuele ongemakken die u na de ingreep kan ondervinden :
 

  1- Pijn : Een gevoel van pijn kan optreden afhankelijk van patiënt tot patiënt. Om dit ongemak te vermijden wordt medicatie voorgeschreven die onmiddellijk na de ingreep moet ingenomen worden. (geen aspirine of derivaten) Indien het nodig is kan de inname herhaald worden, zolang de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet overschreden wordt.

  2- Bloeding : Een lichte bloeding is normaal gedurende de eerste 2 à 3 dagen. Indien deze bloeding aanhoudt kan u een ijskomres tegen de wang houden of bijten in een steriel kompres op de plaats in kwestie.

  3- Zwelling : Indien uw wang een zwelling vertoont, vermijdt dan warmte en breng een ijskompres aan op de plaats van de zwelling gedurende de eerste uren na de ingreep.

  4- Hematoom (blauwe plek) : Het verschijnen van een hematoom komt vaak voor ter hoogte van de nek of de wang. Deze is niet schadelijk en verdwijnt spontaan enkele dagen na de ingreep.

  5- Koorts : De eerste 2 dagen na de ingreep kan uw temperatuur 38°C bereiken. In dit geval kan uw chirurg u een koortswerend middel voorschrijven.

  6- Uitneembare prothese : Indien u een uitneembare prothese bezit op de plaats waar de implantaten ingeplant ingeplant zijn, vermijdt het te gebruiken tot het tandvlees volledig genezen is (behalve op advies van uw chirurg).

  7- De hechtingsdraad : De draadjes in uw tandvlees zullen ofwel binnen de 15 dagen spontaan verdwijnen of ze worden na 10 dagen verwijderd in onze kliniek (wanneer de chirurg dit vermeldt).

  8- Mondspoeling : Gebruik de dag van de interventie geen mondwater en geen tandenborstel om bloedingen te vermijden. Wacht tot de volgende dag.

  9- Voeding : Harde voeding die kwetsuren in de mond kan veroorzaken (broodkorsten, chips, noten, enz.) of warme dranken (koffie, thee, soep…) zijn te vermijden de eerste 2 à 3 dagen na de ingreep.

  10- Roken : Zoals we al eerder aangehaald hebben, kan het gebruik van tabak een mislukking van de behandeling veroorzaken. Veelvuldig gebruik van tabak kan de slaagkans van uw behandeling met 20% doen dalen. Daarom raden we u aan om het roken te vermijden of u gebruik drastisch te verminderen.

WETENSCHAPPELIJKE DOCUMENTATIE

etudes

Bekijk hier enkele wetenschappelijke studies over tandheelkundige implantaten :

• De effecten van tabak op het succes van tandheelkundige implantaten

• Bibliografie betreffende implantaten en tabak

• Osteointegratie en het succes van tandheelkundige implantaten

VEELGESTELDE 
VRAGEN

FAQ

V. Wat is een tandheelkundig implantaat?

V. Hoeveel tanden kunnen vervangen worden door een implantaat ?

V. Is de plaatsing van implantaten een zware en moeilijke ingreep ?

LEES MEER