Noodzaak van een bottransplantatie voor het plaatsen van implantaten

Waarom een botopbouw uitvoeren?

Het doel van een botopbouw is om het nodig botvolume te reconstrueren voor het plaatsen van een tandimplantaat.


De ingreep maakt het mogelijk om:

• de hoogte of dikte van het kaakbot te vergroten,
• de verankering van het implantaat te verbeteren,
• een langdurige en stabiele integratie van de prothese te waarborgen.

De verschillende technieken van bottransplantatie


De keuze van de techniek hangt af van de klinische situatie van de patiënt:


Opvullen van klein botverlies:
wordt vaak uitgevoerd op het moment van het plaatsen van het implantaat, met behulp van botsubstituten (materialen van synthetische, minerale of dierlijke oorsprong).

Appositiegreffe: wordt gebruikt bij groter botverlies.

Sinuslift (sinusverhoging): wordt toegepast om de hoogte van het bot in het achterste gedeelte van de bovenkaak te vergroten, wanneer de sinus te dicht bij de implantatieplaats ligt.

Verloop en nazorg van de ingreep


De botopbouw wordt uitgevoerd onder lokale verdoving, soms in combinatie met premedicatie.
De ingreep kan worden uitgevoerd: • vóór het plaatsen van het implantaat, met een genezingsperiode van 4 tot 6 maanden vóór het plaatsen van het implantaat, • of gelijktijdig met het implantaat, afhankelijk van de situatie. Na de ingreep wordt een nauwgezette opvolging ingesteld. Een matige zwelling en tijdelijke hinder zijn mogelijk, maar worden goed onder controle gehouden met de postoperatieve behandeling.

De botopbouw is een betrouwbare en veelgebruikte procedure die de slaagkans van een implantaatbehandeling op lange termijn aanzienlijk verhoogt.

Ons team begeleidt u bij elke stap – van de diagnose tot het plaatsen van het implantaat – en ziet erop toe dat alle voorwaarden vervuld zijn voor een esthetisch, functioneel en duurzaam resultaat.

Alles over PRF


Wat is PRF-technologie?

PRF, of Platelet Rich Fibrin (Plaatrijk Fibrine), is een natuurlijk concentraat van bloedplaatjes en immuuncellen. Het versnelt het genezingsproces door het bevorderen van weefselregeneratie. Dit 100% biocompatibele biomateriaal wordt volledig door het menselijk lichaam geaccepteerd zonder het biologische evenwicht te verstoren, wat het tot een ideale, natuurlijke oplossing voor wondgenezing maakt.

Hoe wordt PRF bereid?

PRF wordt verkregen via een eenvoudige bloedafname bij de patiënt, in de praktijk door een gediplomeerde verpleegkundige. Het bloed wordt vervolgens gecentrifugeerd om de verschillende componenten te scheiden en een concentraat te verkrijgen dat rijk is aan bloedplaatjes en immuuncellen. Dit concentraat vormt een fibrinematrix – een eiwit dat essentieel is voor het herstel van bloedvaten, zacht weefsel en bot. Het werkt dus als een natuurlijk biologisch verband.

Wat zijn de voordelen van PRF?

PRF stimuleert de genezing en vermindert daardoor aanzienlijk het risico op pijn, infectie of ontsteking na een ingreep. Deze innovatieve technologie maakt een snellere en comfortabelere revalidatie mogelijk voor de patiënt.

Wanneer wordt PRF gebruikt?

PRF kan worden toegepast als een membraan of worden gecombineerd met bot of botsubstituten. Het is bijzonder nuttig in de volgende gevallen:

Sinusopvulling, soms gecombineerd met onmiddellijke implantaatplaatsing
Botopvulling na een tandextractie
Genezing van zacht weefsel rond een implantaat
Tandvleestransplantatie