PERSOONLIJKE BEGELEIDING
HET TRAJECT VAN DE PATIËNT BIJ IMPLANTOLOGIE
Een implantaatbehandeling is een gestructureerd proces dat zorgvuldigheid, maatwerk en begeleiding in elke fase vereist. Hieronder vindt u de belangrijkste stappen van het patiëntentraject:
01.
Eerste consultatie
Tijdens dit eerste bezoek voeren wij een volledig klinisch onderzoek uit. Deze stap omvat een mondonderzoek, een analyse van de algemene gezondheidstoestand van de patiënt en eventueel het voorschrijven van aanvullende onderzoeken (zoals een panoramische röntgenfoto, 3D-scan, enz.).
Dit onderzoek stelt ons in staat te bepalen of het plaatsen van implantaten onder goede omstandigheden mogelijk is.
02.
Uitleg van het behandelplan
Zodra de klinische en radiologische gegevens verzameld zijn, stellen we een persoonlijk behandelingsplan op.
Dit plan houdt rekening met de esthetische en functionele verwachtingen van de patiënt, eventuele medische beperkingen, en de verschillende mogelijke therapeutische opties.
Het behandelingsplan wordt duidelijk en gedetailleerd toegelicht, zodat de patiënt een weloverwogen beslissing kan nemen.
03.
Keuze voor een digitaal of conventioneel traject
Afhankelijk van de indicaties en de voorkeuren van de patiënt kunnen twee soorten behandelingstrajecten worden voorgesteld:
• Een digitaal traject, waarbij gebruik wordt gemaakt van geavanceerde technologieën (optische scans, computerondersteunde planning, geleide navigatiechirurgie, enz.). Dit traject is vaak sneller en comfortabeler.
• Een conventioneel traject, met meer traditionele stappen (fysieke afdrukken).
De keuze wordt in overleg met de patiënt gemaakt, op basis van zijn/haar behoeften, budget en de klinische aanbevelingen.
04.
Chirurgische ingreep
Het plaatsen van het implantaat gebeurt onder lokale verdoving, in strikt steriele omstandigheden.
Afhankelijk van de situatie kan de ingreep worden uitgevoerd met behulp van een chirurgisch X-Guide-navigatiesysteem (vooral binnen het digitale behandelingstraject).
In gunstige gevallen kan een onmiddellijke voorlopige prothese of kroon worden overwogen. In andere gevallen is een genezingsperiode nodig (van enkele weken tot enkele maanden) om de osteo-integratie van het implantaat mogelijk te maken.
05.
Plaatsing van het prothetisch werk
Zodra het implantaat goed is ingegroeid, gaan we over tot het vervaardigen en plaatsen van de definitieve prothese (kroon, brug of een uitneembare, gestabiliseerde prothese). Deze wordt volledig afgestemd op het implantaat, de beet (occlusie) van de patiënt en diens esthetische wensen.
Voor de definitieve bevestiging wordt altijd een grondige controle uitgevoerd van de occlusie, het esthetische resultaat en het draagcomfort.
Een volledige en persoonlijke begeleiding
Gedurende het hele behandeltraject krijgt de patiënt een nauwgezette opvolging, duidelijke uitleg en voortdurende ondersteuning.
Ons doel: een functioneel, esthetisch en duurzaam resultaat garanderen, met maximaal comfort en in alle veiligheid.
Onze tips om u goed voor te bereiden op de ingreep
Eet normaal voor uw afspraak
Tenzij anders aangegeven, is het niet nodig om nuchter te zijn voor een ingreep onder lokale verdoving. Kies voor een evenwichtige maaltijd.
Volg uw voorschrift nauwgezet op
Als u een voorschrift heeft ontvangen, volg dan alle instructies strikt op — vooral wat betreft antibiotica, die meestal tijdens de maaltijd moeten worden ingenomen.
Draag comfortabele kleding
Kies voor losse en comfortabele kleding zodat u zich op uw gemak voelt tijdens de ingreep.
Doe uw sieraden uit
Laat kettingen, oorbellen, armbanden en piercings thuis.
Bereid uw gezicht voor
• Voor mannen: kom gladgeschoren naar de afspraak.
• Voor vrouwen: vermijd make-up, vooral rond de mond en de ogen.
Leg ijspacks klaar
Deze kunnen helpen om eventuele zwelling na de ingreep te verminderen. Zorg dat u er enkele vooraf in de diepvriezer legt.
Vermijd aspirine
Neem in de vijf dagen vóór de ingreep geen aspirine of anticoagulentia, tenzij uw arts anders adviseert.
Houd een goede mondhygiëne aan
Poets op de dag van de ingreep grondig uw tanden en gebruik een antiseptische mondspoeling.
Kom vergezeld
Als u een kalmerend middel (premedicatie) voorgeschreven heeft gekregen, kan dit sufheid veroorzaken. Kom daarom begeleid naar de afspraak, voor uw eigen veiligheid.
Stop met roken (indien mogelijk)
Roken belemmert de genezing. Door enkele dagen vóór — en idealiter ook na — de ingreep te stoppen, bevordert u een beter herstel.